Тема 2. ОБМІН РЕЧОВИН І ПЕРЕТВОРЕННЯ ЕНЕРГІЇ » Стр.41 (1)

Урок ЗО. РАЦІОНАЛЬНЕ ХАРЧУВАННЯ ЗНАННЯ Дайте визначення поняття і назвіть основні принципи та рекомендації раціонального харчування Раціональне харчування – це харчування, за якого до організму з харчовими продуктами надходять усі поживні речовини, вітаміни та мінеральні солі в кількостях, необхідних для нормальної життєдіяльності. Основні принципи раціонального харчування: 1) поживність і калорійність мають відповідати енергетичним витратам організму; 2) для забезпечення пластичних витрат дотримуватися білкового оптимуму; 3) макс. різноманітність їжі для поповнення речовини, що здійснює регулят. функцію. 4) дотримання індивідуального режиму харчування (маса, вік, рухова активність врахов.) Основні рекомендації раціонального харчування: забезпечення різноманітності й збалансованості харчового раціону; дотримання сумісності продуктів і вживання змішаної їжі, яка засвоюється краще; дотримання режиму харчування і приймання їжі в одні години, щоб забезпечити кращу секрецію травних соків; важливими умовами харчування є гарний настрій, повільне й добре пережовування їжі, відмова від шкідливих звичок, кулінарна обробка їжі.

Тема 2. ОБМІН РЕЧОВИН І ПЕРЕТВОРЕННЯ ЕНЕРГІЇ