Тема 2. ОБМІН РЕЧОВИН І ПЕРЕТВОРЕННЯ ЕНЕРГІЇ » Стр.35 (1)

Урок 25. ФЕРМЕНТИ ТА ЇХНЯ РОЛЬ ДЛЯ МЕТАБОЛІЗМУ ЗНАННЯ Дайте визначення поняття і назвіть основні властивості ферментів Ферменти – (ензими) – високоспецифічні білкові молекули, або РНК – молекули, які є біологічними каталізаторами процесів обміну речовин і перетворення енергії у клітинах та організмі. Властивості ферментів: ● наявність активних (каталітичних) центрів; ● наявність регуляторних центрів; ● специфічність ферментів; ● залежність активності від певних умов (рН, температура, тиск, концентрація) ; ● невитратність; Назвіть основні групи ферментів та наведіть приклади І. За місцем утворення: ендо- і екзоферменти; ІІ. За хімічним складом: прості (однокомпонентні) та складні (двокомпонентні); ІІІ. За біологічним значенням: (типом реакції): оксидоредуктози, трансферази, гідролази, міази, ізомерази, лігази; метаболічні, травні, захисні, ферменти.

Тема 2. ОБМІН РЕЧОВИН І ПЕРЕТВОРЕННЯ ЕНЕРГІЇ