Тема 2. ОБМІН РЕЧОВИН І ПЕРЕТВОРЕННЯ ЕНЕРГІЇ » Стр.29 (1)

Дайте визначення, назвіть особливості будови та основні Функції білків Білки – високомолекулярні біополімерні сполуки, мономерами яких є амінокислоти. Особливості будови: з 20 мономерів (природних амінокислот), сполучених у макромолекули в специфічній кількості, складі й послідовності за допомогою пептидних зв’язків. Основні властивості: виокремлюють чотири рівні структури білків, яку вони набувають у певних умовах; здатні до денатурації, ренатурації та деструкції. Основні групи: прості білки (калоген, кератин) та складні (муцин, гемоглобін) Основні функції: транспортна, рухова, захисна, поживна, пластична, енергетична, каталітична, резервна, регуляторна, захисна.

Тема 2. ОБМІН РЕЧОВИН І ПЕРЕТВОРЕННЯ ЕНЕРГІЇ