РОЗДІЛ 3. ПРИНЦИПИ ФУНКЦІОНУВАННЯ КЛІТИНИ » Стр.93 (5-6)



5. Чому перед усмоктуванням у клітини організму білки розщеплюються до амінокислот? Чи лише великі розміри білкових молекул обмежують їхнє всмоктування? Якщо ні, то наведіть й інші причини. Розщеплення білків до амінокислот перед усмоктуванням в клітини дозволяє організму здійснювати ефективне травлення, а не лише великі розміри білкових молекул. Цей процес сприяє легшому та швидшому всмоктуванню амінокислот, необхідних для синтезу біологічних молекул та підтримання функцій організму. 6. Чи будь-яку їжу треба жувати? А якщо її можна легко проковтнути, як, наприклад, рідку манну чи вівсяну кашу? Обґрунтуйте відповідь, урахувавши склад їжі та фізіологію травлення. Жування не лише полегшує ковтання, але й починає процес розщеплення їжі на більш дрібні частинки, що сприяє кращому травленню та всмоктуванню поживних речовин. Навіть рідку їжу слід жувати, оскільки це активізує секрецію поживних речовин у ротовій порожнині.



РОЗДІЛ 3. ПРИНЦИПИ ФУНКЦІОНУВАННЯ КЛІТИНИ