Контрольні запитання » §13 (4)

Від яких чинників і чому залежить швидкість випаровування? Наведіть приклади. Швидкість випаровування залежить від: - температури рідини. Чим більша температура, тим швидше випаровуєть¬ся рідина. Зі збільшенням температури рідини збільшується кількість «швид¬ких» молекул які мають змогу подола¬ти сили міжмолекулярного притягання й вилетіти за межі рідини. Наприклад, влітку калюжі після дощу висихають значно швидше, ніж восени; - площі вільної поверхні рідини. Чим більша площа поверхні рідини, тим більше на цій поверхні «швидких» мо¬лекул і тим швидше рідина випарову¬ється. Наприклад, чай охолоне швид¬ше у широкій Т£ низькій чашці, ніж у вузькій та високій; - роду речовини. Сили притягання між молекулами різних рідин різна, тому повільніше випаровуються ті рідини, молекули яких сильніше взаємодіють одна з одною. Наприклад, крапля во¬ди випаровується швидше, ніж крапля олії; - руху повітря. Біля поверхні рідини існує «хмара» молекул, які вилетіли з неї. Якщо є вітер, то він відносить ці молекули і не дає їм змоги поверну¬тися у рідину. Наприклад чай охолоне скоріше, якщо на нього дмухати.

Контрольні запитання